Wandeluitdaging: een stap dichterbij een fit(ter) leven

Wandeluitdaging

Wandeluitdaging: een stap dichterbij een fit(ter) leven

01/05/2024

Op 7 mei start Meters met Diabetes, een wandelprogramma om mensen gezonder en fitter te maken. Roden Fit en Gezond geeft hier een eigen (aanvullende) draai aan en roept mensen op om mee te doen aan de Wandeluitdaging, geschikt voor iedereen, ongeacht niveau, conditie en eventuele ziektes.

Roden Fit en Gezond zet zich in voor de gezondheid van Rodenaren en overige inwoners van de gemeente Noordenveld, op het gebied van voeding, beweging, educatie en het sociale aspect. Zo zijn er wandel- en fietsgroepen, informatieavonden over diverse thema’s en de mogelijkheid om te werken aan je levensstijl aan de hand van de beweegmakelaar. Op dinsdagavond 7 mei start een nieuwe wandelgroep, aanhakend bij de Nationale Diabetes Challenge (NDC).

Nationale Diabetes Challenge geschikt voor iedereen

Initiatiefnemer van de NDC is de Bas van de Goor Foundation, een organisatie die mensen met (een verhoogd risico op) diabetes in beweging brengt naar een betere kwaliteit van leven. Bewegen heeft namelijk positieve effecten op diabetes en dus op de gezondheid. Het is best ingewikkeld om bewegen, sporten en diabetes te combineren, want bewegen heeft gevolgen voor de bloedglucosewaarden en dus op diabetes. Daarom helpt de Foundation mensen mee om de eerste stap te zetten.

De Drentse editie van de Nationale Diabetes Challenge heet Meters met Diabetes. Roden Fit en Gezond trekt dit nog breder en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de Wandeluitdaging, ongeacht niveau, looptempo, conditie en eventuele (chronische) aandoeningen. Zoals elk jaar starten er in het voorjaar nieuwe wandelgroepen, waarbij wandelaars via Roden Fit en Gezond meelopen in het programma van de NDC.

Deelnemers merken duidelijke resultaten

De winst voor de deelnemers zit in verschillende dingen. De afgelopen jaren merkten de wandelaars veel progressie, ook buiten het lopen om. Zo kwamen mensen weer makkelijker de trap op en deden ze activiteiten in huis met meer gemak. Het is het hele bewegen dat soepeler gaat, en dat is al merkbaar met één keer in de week wandelen! Hierdoor gaat er soms een balletje rollen, waardoor de drempel voor alle soorten beweging lager wordt. Dit was dus niet alleen zo voor deelnemers met diabetes, maar ook voor iedereen zonder deze of andere ziekten.

Wandelgroepen in Roden

Elke dinsdag en donderdag zijn er wandelingen, met als startpunt de Scheepstraschool. De officiële start van de Wandeluitdaging vindt plaatst op dinsdagavond 7 mei om 19:00 uur, waarna wekelijks op deze dag en tijd gelopen gaat worden. Het tempo en de afstand zullen afhangen van de deelnemers, maar er worden sowieso verschillende groepen gemaakt. Vanuit Roden Fit en Gezond zijn de beweegmakelaar en fysiotherapeut aanwezig.

Lopen kan ook op andere momenten. Elke dinsdagochtend is er de wandelgroep die tot maximaal één kilometer loopt. Elke donderdagochtend wordt er in drie groepen gelopen, waarbij gekozen kan worden uit één, drie of vijf kilometers. De ochtendgroepen beginnen om 10:00 uur, eveneens vanaf de Scheepstraschool.

De insteek van Roden Fit en Gezond is dat iedereen mee zou moeten kunnen lopen, dus ook als je het lopend maar nét redt tot aan de hoek en terug. Er zijn verschillende wandelgroepen met variatie in afstand en tempo, dus er is voor elk niveau een geschikte groep. Soms rusten mensen tussendoor even uit op een bankje, maar er is ook een groep die zonder pauze een uur loopt.

Toewerken naar de eindevenementen

Ter motivatie en als stok achter de deur werkt de Nationale Diabetes Challenge altijd toe naar een of meerdere eindevenementen. Voor de Wandeluitdaging zijn de Hunzeloop en het Klaverblad gekozen als eindevenementen. Deelnemers zijn niet verplicht mee te doen hieraan, maar de ervaring leert dat de meesten dit wel doen. De Hunzeloop is in Zuidlaren op zaterdag 21 september en het Klaverblad in Roden op zondag 6 oktober. De deelnemers kiezen zelf welke afstand ze lopen, afhankelijk van hun fitheid. De afstanden variëren bij de Hunzeloop van 2,5 tot 25 km en bij het Klaverblad van 5 tot 30 km.

Meedoen aan onderzoek?

De NDC doet elk jaar onderzoek naar (beginnend) wandelaars met diabetes type 2 en hoe het lopen hun gezondheid beïnvloedt. Valt u in deze categorie en wilt u deelnemen aan het onderzoek? Dan kunt u zich melden bij Roden Fit en Gezond. Deelnemers aan het onderzoek moeten onder andere online vragenlijsten invullen. Deelname geeft hen inzicht in het effect van beweging op hun gezondheid.

De kosten van de wandelgroepen zijn €10 per maand. Hierbij is koffie en thee inbegrepen. Meelopen met de Hunzeloop en/of het Klaverblad is gratis voor deelnemers van de Wandeluitdaging. Aanmelden kan via de website van Roden Fit en Gezond: rodenfitengezond.nl/wandelgroepen. De wandelgroepen lopen in principe door tot het laatste eindevenement, oftewel tot 6 oktober. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt daarna bepaald op welke dagen en tijden verder gewandeld wordt.

Recent comments

*
*
*

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën