Mijn beweegreden: Greetje Eilander

Greetje Eilander

Mijn beweegreden: Greetje Eilander

05/03/2024

Roden Fit en Gezond helpt inwoners van Roden gezonder te leven. Hoe ervaren onze deelnemers dit? We vragen het aan de mensen uit onze wandel- en fietsgroepen, gebruikers van de beweegmakelaar en andere betrokkenen bij Roden Fit en Gezond. Vandaag in de spotlights: onze nieuwe penningmeester Greetje Eilander.

Recentelijk plaatsten we een oproep voor een nieuwe penningmeester voor Roden Fit en Gezond. Via via meldde Greetje zich, zij wilde zich wel inzetten voor RFG. Aangezien ze ook meeloopt bij de wandelgroep een mooi moment om haar naar haar beweegreden te vragen!

Inburgeren in Roden

Greetje Eilander is een nuchtere, levendige vrouw van 71 jaar. Ze heeft een leven vol avontuur en betrokkenheid achter de rug. In haar jeugd was ze fanatiek met gymnastiek en zwemmen en stond ze eenmaal per week als badjuffrouw in het zwembad. Na haar school ging ze aan het werk als programmeur bij de Gasunie, in de tijd dat computers nog groter waren dan woonkamers en er gebruik werd gemaakt van ponskaarten. 

Ze trouwde jong – zo ging dat in die tijd – en stopte toen ‘natuurlijk’ met werken, want ook dat was in die tijd hoe het ging. Ook het bewegen schoot erbij in, rondom de drukte van eerst het opvoeden van twee kinderen en daarna terug naar haar fulltime en zittende baan. Het gezin was toen al verhuisd vanuit Delfzijl naar Roden, voor het werk van Greetjes man Jille. Hij houdt van tuinen en groen, en zou daarom het liefst willen dat het altijd zomer was. Geen verrassing dus ook dat hij op het moment van het interview aan het werk is in de tuin.

De lente verschijnt langzaamaan ook in de tuin

De lente verschijnt langzaamaan ook in de tuin

“Ik heb mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan”

Een goede manier voor Greetje om in te burgeren in Roden was via vrijwilligerswerk, zoals als (jeugd)ouderling bij de kerk, als voorleesmoeder en via bestuurswerk bij de Dobbe. Iets doen voor de gemeenschap, dat is wat Greetje belangrijk vindt. Ze gelooft sterk in het belang van betrokkenheid bij de gemeenschap en het achterlaten van een positieve impact. Zelfs nu, na haar pensionering, blijft ze actief betrokken bij verschillende activiteiten en blijft ze nieuwe manieren vinden om bij te dragen – met nu dus de functie als penningmeester bij Roden Fit en Gezond als nieuwste hoofdstuk!

Toen haar dochter naar de middelbare school ging, ging Greetje weer aan het werk. Ze was boekhouder en vindt zichzelf nog steeds echt een ‘cijfermens’. In de laatste jaren van haar arbeidsleven werkte ze bij uitvaartorganisatie Algemeen Belang. 

Greetje Eilander

Greetje tijdens een trainingssessie bij de fysiotherapeut

Greetje’s reislust kent geen grenzen. Hoewel ze al veel van de wereld heeft gezien, zou ze graag nog eens met een camper door de Verenigde Staten trekken. Voor haar is het leven een avontuur dat geleefd moet worden, en ze geniet elk jaar van uitgebreide caravanreizen door Europa. Volgende zomer staat een ronde door Duitsland op de planning. Mocht het slecht weer worden, dan schakelen zij en haar man over naar plan B: de Pyreneeën. 

De wandelgroep tegen de insulinespuit

Greetje heeft diabetes, wat ze altijd onder controle wist te houden met pillen. Vijf jaar geleden kreeg ze echter de waarschuwing dat ‘de insulinespuit in zicht was’. Dit was voor haar het moment om actie te ondernemen, en met vastberadenheid ging Greetje aan de slag haar levensstijl te verbeteren. Ze meldde zich aan bij de wandelgroep en al snel volgde het korfbal bij de OldStars. Vastbesloten om haar conditie te verbeteren vlogen de kilo’s er af en bleef de insulinespuit op afstand.

Sindsdien loopt Greetje mee in de 3-km wandelgroep, met na afloop gezellig een kop koffie of thee. Haar gezondheid heeft wat tegenslagen gekend, maar ze laat zich er niet door tegenhouden. Na een nieuwe knie, nu bijna een halfjaar geleden, moet er hersteld worden bij de fysiotherapeut, maar daarna wil ze zich weer volledig storten op het wandelen, aquajoggen en korfballen. Over dat laatste zegt Greetje: ‘Nooit geweten dat een teamsport op oudere leeftijd zo leuk kan zijn. Het is niet alleen het spel, maar ook de warming up onder leiding van de fysiotherapeut, en het oefenen met de balbehandeling en de balans.’ Ook het sociale aspect komt aan de orde, want ook hier staat na de training de koffie en thee klaar!

Greetje merkt dat de activiteiten bij en van RFG zorgen voor nieuwe energie. Het helpt haar met bewegen en biedt gezellig. Hoewel ze een sociaal persoon is en geniet van de interactie met anderen tijdens deze activiteiten, houdt Greetje ook van haar momenten van rust. Ze koestert haar tijd om te lezen, vooral non-fictie, en is daarom vaak in de bibliotheek te vinden. 

Greetje Eilander

Greetje tijdens de gezonde lunch, die in januari door RFG werd georganiseerd

Greetjes nuchtere, positieve kijk op het leven is inspirerend. Over haar reizen zegt ze ‘Je weet niet hoe het leven loopt, dus stel het niet uit.’ Anderen heeft ze wel eens gevraagd mee te gaan naar de wandelgroep, maar daarin merkte ze dat motivatie heel belangrijk is. Als mensen niet willen, vinden ze een excuus. ‘Ga ik jou nou overhalen? Je moet het wel zelf willen’, dacht Greetje dan bij zichzelf. Het moet vanuit jezelf komen.

Gevraagd naar de toekomst zegt Greetje dat ze hoopt qua beweging mooi zo door te kunnen gaan zoals het nu gaat. Hopelijk herstelt haar knie nog verder, en wie weet kan ze uiteindelijk nog eens de stap maken naar de 5-km wandelgroep. Ze is heel tevreden met haar leven. ‘De sportmomenten in de week, OldStar korfbal, aquajoggen, wandelen, blijf ik doen. Voor de conditie, maar ook om gezellig andere mensen te ontmoeten!’

 

Wil jij vrijblijvend ook eens aansluiten bij onze wandel- of fietsgroep?

Klik dan hier voor het wandelen of hier voor het fietsen, of neem rechtstreeks contact op via info@rodenfitengezond.nl of 06 2529 9872.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën