Mijn beweegreden: Hendrik en Marjo

Mijn beweegreden: Hendrik en Marjo

22/05/2024

Roden Fit en Gezond helpt inwoners van Roden gezonder te leven. Hoe ervaren onze deelnemers dit? We vragen het aan de mensen uit onze wandel- en fietsgroepen, gebruikers van de beweegmakelaar en andere betrokkenen bij Roden Fit en Gezond. Vandaag in de spotlights: Hendrik en Marjo.

Hendrik en Marjo zijn een optimistisch stel, levend met gezondheidsuitdagingen maar nooit zonder levenslust. Hendrik (78 jaar) is een voormalige melkveehouder die altijd fysiek en mentaal actief is geweest. Zijn leven werd echter aanzienlijk beïnvloed door medische complicaties, waaronder een hersenbloeding in 2007, diabetes type 1 sinds zijn 55e, een arterieveneuze malformatie (AVM) in zijn hersenen, epilepsie vanaf zijn 14e, en verschillende insulten. Desondanks is hij optimistisch en vecht hij zich door elke tegenslag heen.

“Het is niet belangrijk hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt!”

In 2001 leerden Hendrik en Marjo elkaar kennen. In het begin deelde Hendrik niets over zijn uitgebreide medische achtergrond. Langzaam maar zeker kwam Marjo erachter hoe complex zijn gezondheidssituatie was. Ondanks alles bleef Hendrik laconiek, als manier om ermee om te gaan. Hij leefde ooit als een student; rokend en drinkend, maar heeft deze gewoonten inmiddels opgegeven vanwege zijn gezondheid en de medicijnen die hij moet innemen. Marjo, die vroeger dialyseverpleegkundige was, drinkt ook nauwelijks, grotendeels om gezondheidsredenen.

Valpreventie

Hendriks fysiotherapeut adviseerde hem om naar valpreventietraining te gaan. Ondanks zijn slechte gezondheid heeft Hendrik hier veel vooruitgang geboekt. Omdat zijn leerweg nog niet ten einde was, is hij nog steeds actief bij de valpreventietrainingen. De trainingen hebben zijn motoriek aanzienlijk verbeterd. Hendrik geniet niet alleen van de fysieke voordelen maar ook van het sociale aspect. Hij kwam bijvoorbeeld een oude klasgenoot tegen tijdens de trainingen, dus ze konden samen herinneringen ophalen.

Hendrik en Olga

Een actief leven

Hendrik en Marjo zijn beide nog steeds actief. Marjo, oorspronkelijk uit Limburg maar nu al een lange tijd samen met Hendrik in Roden, is veel bezig met beweging en gezondheid. Ze wandelen samen met hun hond Olga (een Bolonka Zwetna), en Marjo gaat daarnaast wekelijks naar de gym en fietst graag. Vroeger deed ze aan verschillende sporten zoals schaatsen en volleybal, zij het steeds voor korte periodes. Ze promoot valpreventie actief in haar omgeving, en zelfs hun buurvrouw doet nu mee dankzij haar!

Een gezamenlijke toekomst

Hoewel Hendrik en Marjo elk hun eigen activiteiten en sociale kringen hebben, ondersteunen ze elkaar in hun gezamenlijke streven naar een gezonde levensstijl. Marjo is bezig met voeding, mede vanwege haar ervaring als verpleegkundige en Hendriks diabetes. Ze zit bij de ‘Vrouwen van Nu’ en spreekt graag af met vriendinnen. Hendrik, aan de andere kant, leest graag de krant, kijkt televisie, en maakt dagelijks een wandeling. Een mooi gezamenlijk leven, met ruimte voor eigen activiteiten.

Hendrik

Levensmotto

Het motto van Hendrik en Marjo is simpel: “Het is niet belangrijk hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt.” Valpreventie heeft Hendrik geholpen stappen in de goede richting te zetten en hij wil graag doorgaan met dergelijke activiteiten. Hendrik en Marjo zijn samen op zoek naar nieuwe manieren om actief en gezond te blijven, en leven met de filosofie om elke dag te plukken. Hun gezamenlijke reis is er een van veerkracht, liefde, en optimisme, waarbij ze elkaar ondersteunen en samen sterker worden. Zo kunnen ze een inspiratie zijn voor iedereen om hen heen!

Wil jij vrijblijvend ook eens aansluiten bij onze wandel- of fietsgroep?

Klik dan hier voor het wandelen of hier voor het fietsen, of neem rechtstreeks contact op via info@rodenfitengezond.nl of 06 2529 9872.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën