Mijn beweegreden: Laurens Lukje

Laurens Lukje

Mijn beweegreden: Laurens Lukje

08/05/2024

Roden Fit en Gezond helpt inwoners van Roden gezonder te leven. Hoe ervaren onze deelnemers dit? We vragen het aan de mensen uit onze wandel- en fietsgroepen, gebruikers van de beweegmakelaar en andere betrokkenen bij Roden Fit en Gezond. Vandaag in de spotlights: Laurens Lukje.

Laurens Lukje, een man van 77 vol vitaliteit en levenslust, deelt zijn boeiende levensverhaal met ons. Het wordt gekenmerkt door een geschiedenis van arbeid, betrokkenheid bij zijn gemeenschap en een groot streven naar gezondheid en welzijn. Laurens is bekend bij Roden Fit & Gezond vanwege zijn deelname aan de valpreventietrainingen.

Laurens is ‘een dorpse Groninger’, in zijn eigen woorden. Geboren in Zuidbroek, al bracht hij het grootste deel van zijn leven door in Hoogezand. Voor de liefde verhuisde hij naar Roden; in 2012 trouwde hij met Greetje.

Laurens Lukje

Laurens op het strand

Als we in Laurens’ arbeidsverleden duiken horen we toewijding en doorzettingsvermogen. Hij maakte lange dagen en werkweken van soms wel zestig uren per week. Van zijn dagen in de strokartonfabriek in Oude Pekela tot zijn tijd bij de Trelleborgfabriek, Laurens was altijd in beweging. Als het kon ging hij op de fiets naar zijn werk, en tussen de middag zelfs nog weer een keer heen en terug naar huis voor de lunch. Hij waardeerde niet alleen de lichamelijke activiteit die zijn werk met zich meebracht, maar ook de mentale vrijheid die het hem bood, het ‘even je hoofd leegmaken’.

Na zijn pensionering en de daaropvolgende verhuizing kostte het Laurens enige tijd om zijn nieuwe ritme te vinden. De leegte die ontstond door het wegvallen van zijn werk en het verlies van zijn partner moest worden gevuld met structuur en betekenis. Vrijwilligerswerk, zoals bij Dorpsbelangen en het FNV, werd een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse routine, naast regelmatige bezoeken aan de sportschool om zijn lichaam en geest actief te houden. ‘Mezelf terugvinden’, zo noemt hij het.

Gezonde levensstijl

Laurens en Greetje hebben door de jaren heen een diepgaande interesse in gezondheid en welzijn ontwikkeld. ‘Je leest eens wat, je hoort eens wat van de dokter, en zo verdiep je je steeds meer’, aldus Laurens. Hun dagelijkse menu omvat veel gezonde voeding, met een bewuste beperking van zout en suiker. Laurens gelooft in een gezonde levensstijl, qua voeding – ‘de schijf van vijf, en sowieso voldoende fruit’- maar ook qua lichaamsbeweging.

Door de jaren heen heeft hij (bedrijfs)volleybal en zaalvoetbal gespeeld, maar ook gezwommen. Nu nog kun je Laurens en Greetje dagelijks een rondje zien lopen of een stukje zien fietsen. Maar: ‘tijdens een fietsrondje moet een stukje appeltaart op het terras ook gewoon kunnen!’

‘Appeltaart op het terras moet ook gewoon kunnen!’

Naast zijn betrokkenheid bij gemeenschapsactiviteiten – jaarlijks vult Laurens zo’n tachtig belastingaangiftes in voor mensen die dit moeilijk vinden – en zijn inzet voor gezondheid en welzijn, omarmt Laurens ook het avontuurlijke aspect van het leven. Samen met Greetje geniet hij elk jaar van uitgebreide reizen met hun camper, in Nederland of in hun favoriete buitenland Denemarken.

Laurens Lukje

Op de hei

Valpreventie

In de krant kwamen de valpreventietrainingen voorbij. Is dat iets voor ons?, vroeg het echtpaar zich af, en ze waagden het erop. De trainingen bleken erg nuttig te zijn en na elke training voelden ze beiden absoluut dat ze aan het werk gezet waren. Deelnemers kregen de trainingen mee op papier, alle oefeningen zijn genoteerd in een boekje dus ook thuis kon verder geoefend worden. Laurens heeft elastieken aangeschaft en kleine gewichten voor aan de enkels, om de opgedane kracht te behouden. Ze waren beiden heel tevreden over de opbouw van de valpreventie, over de trainer, en over het sociale aspect. Want na afloop van de trainingen stond de koffie natuurlijk altijd klaar!

Toekomstplannen

De valpreventietrainingen spraken Laurens en Greetje erg aan. Als het camperseizoen voorbij is, willen ze kijken of ze ergens nog een aanvullende sportactiviteit kunnen vinden, naast hun wandel- en fietsrondjes. Op Dreef zou hier een optie voor kunnen zijn. Laurens zou iedereen aanraden deel te nemen aan een wandelgroep, valpreventietraining of andere activiteiten in het belang van gezondheid. Voor hem is het niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van levenskwaliteit en het vermogen om te blijven genieten van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft. Gezond en fit blijven is het doel, maar topfit hoeft niet. Gewoon gezond, ‘maar je moet ook een beetje geluk hebben daarmee’.

Wil jij vrijblijvend ook eens aansluiten bij onze wandel- of fietsgroep?

Klik dan hier voor het wandelen of hier voor het fietsen, of neem rechtstreeks contact op via info@rodenfitengezond.nl of 06 2529 9872.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën