Mijn beweegreden: Otto Huisman

Mijn beweegreden: Otto Huisman

31/05/2024

Roden Fit en Gezond helpt inwoners van Roden gezonder te leven. Hoe ervaren onze deelnemers dit? We vragen het aan de mensen uit onze wandel- en fietsgroepen, gebruikers van de beweegmakelaar en andere betrokkenen bij Roden Fit en Gezond. Vandaag in de spotlights: Otto Huisman, de ex-voorzitter van RFG.

Otto woont al vele jaren in Roden en zet zich daar ook al tijden in voor het dorp en de inwoners. Tien jaar geleden was hij een van de oprichters van Roden Fit en Gezond. Hij neemt ons mee op een reis door zijn leven, verteld vanuit zijn woning met zicht op de Albertsbaan. “Een daalders plekje”, noemt hij het.

Een geboren Groninger

Otto werd geboren in Groningen en woonde daar tot zijn 22e. Hij verliet de stad een paar keer kortstondig, maar nooit voor lange tijd. In zijn jeugd beoefende hij judo, gevolgd door handbal. Vervolgens ging hij weg uit Groningen, om aan het werk te gaan bij een fabrikant van smaak- en reukstoffen in Noord-Holland. Otto werkte hier twee jaar en, zoals we dat helaas vaker zien, stopte in deze periode met sporten. Het niet-sporten hield hij gedurende zijn werkleven altijd vol. Otto vond werk bij Cordis in Roden, waar hij zes jaar werkte. Dit was voor Otto en zijn vrouw, met wie hij in 1974 trouwde, de reden om naar Roden te verhuizen.

Politiek actief

Otto zat meer dan twintig jaar in de gemeenteraad voor GroenLinks. Hij maakte altijd deel uit van de oppositie, eerst in de gemeente Roden en later in de nieuwe gemeente Noordenveld. Vervolgens was hij vier jaar lang wethouder met een gevarieerde portefeuille, waaronder duurzaamheid, verkeer en vervoer, afval en openbare werken. Tegelijkertijd werkte Otto ook als milieu-inspecteur bij de provincie Groningen, maar het wethouderschap was zijn favoriet. Na vier jaar liep deze periode af, waarna hij tijdelijk nog iets meer ging werken bij de provincie, voordat hij met vervroegd pensioen ging.

Otto

Otto

Otto’s linkse overtuigingen ontstonden door discussies met zijn vader, die altijd PvdA stemde. Otto vond de ideeën van de PvdA niet ver genoeg gaan en werd lid van de PSP, die later opging in GroenLinks. Hij heeft dit denkbeeld zijn hele leven omarmd en nageleefd.

Bewegen en sporten

In 2007 had Otto een ongeluk op de fiets, waarbij hij werd aangereden door een auto. Zijn enkel raakte beschadigd en hij zat negen maanden in het gips. Lopen gaat sindsdien moeizaam, alleen met speciale schoenen, en hardlopen zit er helemaal niet meer in. Otto’s gewicht was door de jaren heen al hoger geworden, dus het ongeluk en de nasleep hiervan kwamen bijzonder ongelegen.

Via via werd Otto gewezen op het vario-programma vanuit de gemeente. Het was een sportprogramma van drie maanden, waarbij twee keer per week afwisselende sporten werden aangeboden zoals tennis, wandelen, aquajoggen en spinning. Otto wilde al gezonder gaan leven en dit was net het zetje dat hij nodig had. Het was een ontzettend leuk programma en de deelnemers vonden het jammer dat het na verloop van tijd ophield. Toen uiteindelijk het budget zelfs helemaal op was (ook voor nieuwe deelnemers) besloot Otto, samen met Henk, Johan en Dorien, zelf de schouders eronder te zetten. Subsidies werden aangevraagd bij de gemeente en de Rabobank en dit mondde uit in de opstart van de wandelgroepen. Langzaam maar zeker werd Roden Fit en Gezond wat het nu is: een organisatie voor wandel- en fietsgroepen, informatieavonden en meer, met de focus op het sociale aspect, gezondheid en bewegen.

Roden Fit en Gezond

De eerste jaren van RFG werden de vario-programma’s voortgezet en wandelgroepen georganiseerd. RFG pakte de Diabetes Challenge en de fietstochten op, georganiseerd door medeoprichters Johan en Henk, en later door Otto. Het Doortrappen!-programma werd ook door RFG georganiseerd. Otto wandelt zelf nu nog twee keer per week met de wandelgroep en fietst een keer per week met de fietsgroep. In de zomer gaat Otto twee weken op vakantie naar Noorwegen met oud-collega Jan. Hij weet nu al dat hij de wandelgroep zal missen, ook al is het maar twee weken. Zijn hondje Zoë gaat altijd mee wandelen en krijgt van iedereen koekjes.

Otto op motorvakantie in Noorwegen

In 2016 overleed Otto’s vrouw, vier jaar na een herseninfarct. Otto was toen nog wethouder, druk met vergadering na vergadering. Toen zijn vrouw overleed, vond Otto dankzij de vele groepen een goede invulling voor zijn leven. Hij heeft een groot netwerk in de buurt en zijn dochter woont vlakbij. Het koffiedrinken na de activiteiten, zegt hij, is een van de belangrijkste onderdelen. Of het nou bij het wandelen, fietsen of zwemmen is, het sociale aspect is enorm belangrijk.

Wat bewegen Otto heeft gebracht

Otto’s deelname aan de activiteiten heeft veel voor zijn gezondheid gedaan. Door meer te bewegen en bewust te worden van zijn overgewicht, viel hij dertig kilo af. Vroeger at hij veel te snel en veel te veel. Door de krachttraining – twee keer per week de Beweegcirkel – en het wandelen verbeterde zijn gezondheid aanzienlijk. Ondanks vijf hernia-operaties, stenose en een herseninfarct vorig jaar, heeft het bewegen zijn leven verbeterd. Hij verloor door het herseninfarct wel enigszins het vertrouwen in zijn lichaam, maar fysiek heeft hij er niets aan overgehouden.

Otto doet nu vijf dagen in de week aan sporten. Aquajoggen vindt hij het allerleukste. Hij is nu voorzitter van de vereniging Uniek Zwemmen in Roden, waar meer dan twintig mensen per keer meedoen. Soms is hij helemaal kapot als hij het water uitkomt, zo inspannend is het.

Deelname aan de groepen heeft Otto’s sociale leven verrijkt. Hij ontmoette veel mensen buiten zijn politieke bubbel. Hij hoopt dat nieuwe deelnemers het leuk vinden en hun gezondheid verbeteren. Meedoen en plezier maken, dat zijn de belangrijkste zaken van de activiteiten.

Otto hoopt zo lang mogelijk actief te blijven. Ook ‘passief’ is hij bezig: elke twee weken vind je hem bij de klaverjasavond. Het mag duidelijk zijn: Otto is een gezelligheidsmens en hoopt nog lang van zijn activiteiten te genieten!

Wil jij vrijblijvend ook eens aansluiten bij onze wandel- of fietsgroep?

Klik dan hier voor het wandelen of hier voor het fietsen, of neem rechtstreeks contact op via info@rodenfitengezond.nl of 06 2529 9872.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën