Mijn beweegreden: Riemke Schripsema

Mijn beweegreden: Riemke Schripsema

15/02/2024

Roden Fit en Gezond helpt inwoners van Roden gezonder te leven. Hoe ervaren onze deelnemers dit? We vragen het aan de mensen uit onze wandel- en fietsgroepen, gebruikers van de beweegmakelaar en andere betrokkenen bij Roden Fit en Gezond. Vandaag in de spotlights: Riemke Schripsema.

Riemke is een vitale zestiger (bijna zeventiger), geboren in Amsterdam als kind van twee Groningse ouders. Op haar tiende verhuisde het gezin terug naar de provincie, waar Riemke opgroeide in Stadskanaal en Zuidbroek. Eerst werkte ze als kraamverzorgster, na haar huwelijk nam ze een tijdje vrij van werk en ten slotte werkte ze liefst dertig jaar in de kinderopvang. Ze woont nu al weer ruim 35 jaar in Roden.

“Het is echt het feestje in de week!”

Als kind vond Riemke sporten verschrikkelijk. Ze herinnert zich dat ze altijd als laatste werd gekozen bij gym, wat haar zelfvertrouwen aantastte. Toch heeft ze haar hele leven veel gewandeld. Los van het lopen had ze in verschillende levensfasen weinig tijd voor sport, maar zo af en toe ging ze wel eens zwemmen of naar pilates. “Tijdens de coronapandemie zat ik thuis, en toen heb ik het wandelen echt opnieuw ontdekt”, zegt Riemke. Ze liep in die tijd zelfs zo’n anderhalf uur per dag en sloot zich vervolgens aan bij een van de wandelgroepen van Roden Fit & Gezond.

Sinds haar pensioen, drie jaar geleden, heeft Riemke meer tijd om actief te blijven. Vanuit de wandelgroep kwam eens de uitnodiging voor OldStars Walking Korfbal. “Ik dacht één keer mee te doen, maar het was zo leuk dat ik nooit meer ben weggegaan!” Ondanks haar eerdere afkeer van balspellen, merkte ze dat de activiteiten bij korfbal – haar feestje in de week – hartstikke leuk zijn en ongemerkt leiden tot veel beweging.

Riemke (rechts) tijdens de Avond4Daagse

Waarom stemde Riemke in met dit interview? Ze vertelt dat sporten ooit haar leven binnenkwam en dat ze daar enorm dankbaar voor is: “Als ik via dit verhaal anderen kan inspireren om (meer) te gaan bewegen, zou dat een prachtig resultaat zijn!

“Eerst was de crosstrainer eng, nu race ik erop!”

Wat Riemke aanspreekt aan korfbal en wandelen is de laagdrempeligheid. Ze benadrukt dat het sociale aspect vaak belangrijker is dan de gezondheidsvoordelen. Zo is er uit de wandelgroep een nieuwe vriendengroep ontstaan die zich de Paradijsvogels noemt. Gezamenlijk doen ze meer dan sporten, zoals bijvoorbeeld culturele uitjes en theaterbezoekjes.

Hoewel Riemke niet meer bij de wandelgroep zit, loopt ze nog wel eens per maand met de rolstoelwandelgroep. Deze heeft ze zelf geïnitieerd, want “het zou toch geweldig zijn als ook mensen in een rolstoel zulke mooie wandelingen kunnen meemaken.” Wandelaars van de wandelgroep van Roden Fit & Gezond kunnen zich hiervoor opgeven, waarna ze allemaal iemand in een rolstoel ‘toegewezen’ krijgen vanuit de Hullen. Het is voor alle deelnemers, lopend of op wielen, altijd een prachtige wandeling!

De rolstoelwandelgroep op bezoek bij het hertenkamp

Sinds een paar jaar is het beweegpark in Roden geopend. Hier zul je Riemke bijna elke donderdagmiddag zien sporten, samen met zo’n tien tot twintig anderen. Hoewel het er op lijkt dat ze ontzettend sportief is, benadrukt Riemke dat het sporten laagdrempelig is: “Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen tempo en niveau, en het is hartstikke gezellig!”. Het was eerst even oefenen met de fitnessapparaten, maar als ze nu op de crosstrainer staat weet ze een aardig tempo te pakken!

“Sporten moet leuk zijn. Als het niet leuk is, is er geen motivatie.”

Riemke tijdens een work-out bij het beweerpark in Roden

Riemke tijdens een work-out bij het beweerpark in Roden

Riemke moedigt anderen ook aan om te blijven bewegen: “Ik geloof dat het mensen veel plezier en gezelligheid zou brengen. Sporten moet wel leuk zijn, anders is er geen motivatie en dan haak je vroeg of laat af. Dus kies altijd een sport die je leuk vindt.” Voor de toekomst heeft Riemke het plan om zo lang mogelijk door te gaan met bewegen en zoveel mogelijk te blijven sporten. Ze haalt inspiratie uit de korfbalgroep, waar zelfs 80-jarigen nog actief deelnemen aan de activiteiten.

Vanuit de wandelgroepen hebben Riemke’s activiteiten zich als een olievlek verspreid, naar het korfbal, de rolstoelwandelgroep, de Paradijsvogels en het beweegpark. Bewegen heeft haar fitter, krachtiger en leniger gemaakt, en daarom blijft ze mensen enthousiasmeren om ook eens mee te doen. Riemke’s verhaal is enthousiasmerend en staat bol van het plezier en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt!

 

Wil jij vrijblijvend ook eens aansluiten bij onze wandel- of fietsgroep?

Klik dan hier voor het wandelen of hier voor het fietsen, of neem rechtstreeks contact op via info@rodenfitengezond.nl of 06 2529 9872.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën